查看: 14473|回复: 12

[波兰语] 波兰语 看图识物及价格

[复制链接]
扫一扫,手机访问本帖
发表于 2008-10-19 23:42:22 | 显示全部楼层 |阅读模式
波华资讯微信公众号

1 ANYŻ GWIAŹDZISTY - w środku gwiazdek schowane są bursztynowe ziarenka o zapachu lukrecji. Cena: od 5 zł/50 g

2 CZOSNEK - świeży jest wyjątkowo popularny w tajskich curry, marynowany dodaje się do reliszów i past typu sambal. Cena: od 1 zł/główka

3 CYNAMON - ma słodki, korzenny zapach. W Azji chętnie używany do dań pikantnych. Cena: 2,50 zł/torebka (2 kawałki)

 

4 CHILI - świeże lub suszone(w całości, płatkach i proszku). Kto lubi dania ostre, powinien używać chili z pestkami. Cena: 7 zł/100 g

5 KUMIN - podłużne brązowe ziarenka podobne (z wyglądu) do kminku. Mają słodki, ciepły, korzenny aromat. Cena: od 6 zł/100 g

6 KOPER WŁOSKI - podłużne jasnoszare ziarenka. Słodkawe, podobne do anyżu, aromatyczne. Cena: 3 zł/30 g

7 KOLENDRA - białe ziarenka o delikatnym, ciepłym, orzechowym zapachu. Używa się też świeżych listków, a w daniach tajskich - korzonków. Cena: 2 zł/30 g (nasionka), ok. 5 zł/doniczka (świeże zioła)

8 KOZIERADKA - żółte ziarenka o mocnym zapachu podobnym do selera i lub-czyku. Lekko gorzkawe. Cena: 3 zł/30 g

9 GORCZYCA - okrągłe ziarenka o orzechowym smaku. Są czarne, brązowe lub kremowe - im ciemniejsze, tym ostrzejsze. Cena: 80 gr/30 g

10 GOŹDZIKI - bardzo aromatyczne, pikantne w smaku. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i do mięs. Cena: 3 zł/15 g 11 IMBIR - ma ostry smak i cytrusowy zapach. Tajska odmiana, czyli galgant, pachnie żywicą i białym pieprzem. Cena imbiru: 15 zł/1 kg

12 KARDAMON - zapach cytrusów i eukaliptusa. Ziarenka dają mocniejszy aromat, cała kapsułka - delikatny. Cena: 4 zł/10 g

13 KURKUMA - zwana indyjskim szafranem, jednak mniej subtelna w smaku. Daje mieszankom i daniom curry jaskrawy, żółty kolor. Cena: 4,50 zł/30 g

14 LIŚCIE CURRY (z drzewa Murraya koenigii) - pachną mandarynką i zielonym pieprzem. Cena: 7 zł/100 g (suszone). Świeże bywają w hurtowniach roślin doniczkowych.

15 LIŚCIE KAFFIRU (cytrusa podobnego do limonki) - używa się ich do aromatyzowania potraw. Można zastąpić świeżo startą skórką cytrynową. Cena: 5 zł/tacka

16 PIEPRZ - szybko wietrzeje, dlatego używamy zawsze świeżo mielonego lub pokruszonego (w moździerzu). Cena: od 1,50 zł/20 g

17 TRAWA CYTRYNOWA - długie jasnozielone, mięsiste pę- dy pachnące cytry- ną i grejpfrutem. Używa się tylko białych części. Przed dodaniem do potrawy należy je zmiażdżyć i posiekać. Cena: 8 zł/opakowanie (170 g - ok. 5 sztuk). Można też kupić trawę cytrynową mieloną lub suszoną (w słoiczku).

发表于 2008-10-20 01:34:13 | 显示全部楼层
都是调料吗? 这里尖辣椒好像不常见…… 花椒也没见过~不过还好自带了十三香:tk_03
回复

使用道具 举报

发表于 2008-10-20 06:20:09 | 显示全部楼层
太好了!谢谢! 我可以把他转到开心网去吗?
回复

使用道具 举报

发表于 2008-10-20 16:30:52 | 显示全部楼层
说实话,看着图连汉语是什么我都不知道.... 惭愧.....不会做饭.....
回复

使用道具 举报

 楼主| 发表于 2008-10-20 18:49:29 | 显示全部楼层
KOLENDRA = 胡荽 hu sui:一种一年生草本植物,叶互生,羽状复叶,茎和叶有特殊香气,花小,白色。果实圆形,用做香料,也可入药。嫩茎和叶用来调味。俗称香菜。plc40com 参考:百度百科
回复

使用道具 举报

发表于 2008-10-20 21:21:12 | 显示全部楼层
KOLENDRA,香菜,KOLENDRA,香菜,KOLENDRA,香菜,:tk_02
回复

使用道具 举报

发表于 2008-11-20 00:05:50 | 显示全部楼层

希望楼主改进。

有发音吗?看见也不会读,希望楼主改进。
回复

使用道具 举报

发表于 2008-11-20 05:42:40 | 显示全部楼层
很有用啊
回复

使用道具 举报

发表于 2009-4-9 11:31:59 | 显示全部楼层
连图片都没看懂.....惭愧
回复

使用道具 举报

发表于 2009-4-21 20:08:05 | 显示全部楼层
请问有谁知道国内经常做菜用到的鸡精,这边的是怎么叫法?
回复

使用道具 举报

发表于 2009-4-22 01:16:58 | 显示全部楼层
非常实用,有时英语都说不明确,更何况是波兰语了.
回复

使用道具 举报

发表于 2009-9-2 22:39:19 | 显示全部楼层
偷下来了好好看看

PS :  大谢楼主
回复

使用道具 举报

发表于 2013-1-29 18:26:32 | 显示全部楼层
good
回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 加入我们

本版积分规则

办公地址|手机版|首页广告|关注微信|加入我们|合作伙伴|联系方式|民藏人|波兰华人资讯网

GMT+8, 2024-11-23 18:13 Powered by Discuz! X3.4 © 2001-2013 Comsenz Inc.

特别声明:本站提供网上自由讨论使用,所有个人言论仅代表网友本人观点,并不代表本论坛立场,本站不负任何法律责任转载本站内容请标明文章作者和出处! 网站地图:SITEMAP.XML

拒绝任何人以任何形式在本网站发表与中华人民共和国法律相抵触的言论

 

快速回复 返回顶部 返回列表