1 ANYŻ GWIAŹDZISTY - w środku gwiazdek schowane są bursztynowe ziarenka o zapachu lukrecji. Cena: od 5 zł/50 g
2 CZOSNEK - świeży jest wyjątkowo popularny w tajskich curry, marynowany dodaje się do reliszów i past typu sambal. Cena: od 1 zł/główka
3 CYNAMON - ma słodki, korzenny zapach. W Azji chętnie używany do dań pikantnych. Cena: 2,50 zł/torebka (2 kawałki)
4 CHILI - świeże lub suszone(w całości, płatkach i proszku). Kto lubi dania ostre, powinien używać chili z pestkami. Cena: 7 zł/100 g
5 KUMIN - podłużne brązowe ziarenka podobne (z wyglądu) do kminku. Mają słodki, ciepły, korzenny aromat. Cena: od 6 zł/100 g
6 KOPER WŁOSKI - podłużne jasnoszare ziarenka. Słodkawe, podobne do anyżu, aromatyczne. Cena: 3 zł/30 g
7 KOLENDRA - białe ziarenka o delikatnym, ciepłym, orzechowym zapachu. Używa się też świeżych listków, a w daniach tajskich - korzonków. Cena: 2 zł/30 g (nasionka), ok. 5 zł/doniczka (świeże zioła)
8 KOZIERADKA - żółte ziarenka o mocnym zapachu podobnym do selera i lub-czyku. Lekko gorzkawe. Cena: 3 zł/30 g
9 GORCZYCA - okrągłe ziarenka o orzechowym smaku. Są czarne, brązowe lub kremowe - im ciemniejsze, tym ostrzejsze. Cena: 80 gr/30 g
10 GOŹDZIKI - bardzo aromatyczne, pikantne w smaku. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i do mięs. Cena: 3 zł/15 g 11 IMBIR - ma ostry smak i cytrusowy zapach. Tajska odmiana, czyli galgant, pachnie żywicą i białym pieprzem. Cena imbiru: 15 zł/1 kg
12 KARDAMON - zapach cytrusów i eukaliptusa. Ziarenka dają mocniejszy aromat, cała kapsułka - delikatny. Cena: 4 zł/10 g
13 KURKUMA - zwana indyjskim szafranem, jednak mniej subtelna w smaku. Daje mieszankom i daniom curry jaskrawy, żółty kolor. Cena: 4,50 zł/30 g
14 LIŚCIE CURRY (z drzewa Murraya koenigii) - pachną mandarynką i zielonym pieprzem. Cena: 7 zł/100 g (suszone). Świeże bywają w hurtowniach roślin doniczkowych.
15 LIŚCIE KAFFIRU (cytrusa podobnego do limonki) - używa się ich do aromatyzowania potraw. Można zastąpić świeżo startą skórką cytrynową. Cena: 5 zł/tacka
16 PIEPRZ - szybko wietrzeje, dlatego używamy zawsze świeżo mielonego lub pokruszonego (w moździerzu). Cena: od 1,50 zł/20 g
17 TRAWA CYTRYNOWA - długie jasnozielone, mięsiste pę- dy pachnące cytry- ną i grejpfrutem. Używa się tylko białych części. Przed dodaniem do potrawy należy je zmiażdżyć i posiekać. Cena: 8 zł/opakowanie (170 g - ok. 5 sztuk). Można też kupić trawę cytrynową mieloną lub suszoną (w słoiczku). |